Przed pierwszym włączeniem kuchenki gazowej

Zanim zaczniemy w pełni korzystać z naszej kuchenki, przed jej pierwszym użyciem musimy wykonać kilka czynności mających na celu sprawne funkcjonowanie urządzenia. Działania takie są spowodowane tym, iż kuchenka gazowa jest w pewien sposób zabezpieczona przez producenta w celu bezpiecznego transportu oraz magazynowania produktu. Działania te chronią urządzenie zanim trafi ono w ręce klienta, jednak w momencie gdy kuchenka znajdzie się w domu użytkownika należy poddać ją kilku procesom przygotowującą ją do zwykłego użytkowania.

Na początek musimy usunąć wszelkie elementy zabezpieczające urządzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi podczas transportu. Są to między innymi różnego rodzaju kartony, kawałki styropianu bądź taśmy przytrzymujące drzwiczki piekarnika. Należy uważnie obejrzeć cały produkt, w celu upewnienia się czy aby na pewno nigdzie nie znajdują się pozostałości w postaci kawałka taśmy bądź tektury. Podczas usuwania tych elementów musimy postępować delikatnie, aby nasze zbyt energiczne ruchy nie były powodem uszkodzenia jednego z elementów kuchenki.

Następnie powinniśmy umyć kuchenkę używając do tego miękkiej szmatki oraz ciepłej wody z dodatkiem płynu do naczyń. Zarówno blat kuchenki jak i wnętrze piekarnika może być pokryte środkiem konserwującym, który powinien zostać zmyty przed pierwszym użyciem kuchenki. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na oczyszczenie piekarnika, ponieważ to w nim będą przygotowywane nasze potrawy.

Zanim zaczniemy przyrządzać nasze ulubione dania powinniśmy jeszcze pamiętać o wygrzaniu pustego piekarnika przez około 30 minut oraz palników przez około 4 minuty.