Kuchenka czy płyta?

W momencie gdy zaczynamy wyposażenie naszej kuchni w sprzęt AGD podstawowym pytaniem jest czy interesuje nas standardowa kuchenka gazowa z wbudowanym piekarnikiem, czy też wystarczy nam sama płyta gazowa, montowana na blacie szafki? Zarówno jedno jak i drugie rozwiązania posiadają swoje wady i zalety. Jak zwykle nie można jednoznacznie określić, które rozwiązanie jest lepsze, a które gorsze. Wybór urządzenia powinien być uwarunkowany naszymi indywidualnymi potrzebami, w ten sposób jesteśmy w stanie wybrać urządzenie które najbardziej nam odpowiada.

Płyty gazowe są tańsze niż kuchenki z wbudowanym piekarnikiem, jeśli więc gotowanie nie jest naszą mocną stroną i nie potrzebujemy piekarnika możemy zaoszczędzić kilkaset złotych wybierając płytę. Płyty gazowe są dostępne w różnych rozmiarach oraz o różnej ilości palników. Najpopularniejszymi są te standardowe posiadające 4 palniki. Możemy jednak znaleźć również mniejsze produkty wyposażone np. tylko w dwa palniki. W przypadku gdy po zakupie płyty gazowej okaże się że piekarnik, mógłby się przydać, zawsze możemy go dokupić jako oddzielne urządzenie.

Klienci najczęściej jednak wybierają kuchenki gazowe z wbudowanym piekarnikiem elektrycznym. Dawniej piekarniki również były gazowe, jednak takie rozwiązanie miało pewne wady gdy ciepło nie rozchodziło się równomiernie po całej powierzchni piekarnika, przez co w jednym miejscu potrawa mogła się już przypalać, a w innym być jeszcze niedopieczona. Piekarnik jest nieodzowny w sytuacji gdy przyrządzanie nowych potraw sprawia nam przyjemność, w przypadku wielu przepisów jest on po prostu niezbędny.