Jak oszczędzać energię kuchenki?

Rachunki za gaz, wodę czy prąd są stałymi kosztami zapisanymi w domowym budżecie. Nie zawsze jednak zwracamy wystarczającą ilość uwagi na to aby ograniczyć wysokość naszych wydatków, w celu odłożeniu chociażby niewielkiej kwoty na tak zwaną czarną godzinę. Niewiele osób wie, że dzięki przestrzeganiu kilku prostych zasad podczas gotowania, można zmniejszyć wydatki na prąd i gaz. Działając w ten sposób wpływamy nie tylko na wysokość naszych wydatków, ale również na środowisko naturalne ograniczając zużycie surowców.

Pierwszą z zasad, na która nie zawsze zwracamy uwagę jest odpowiedni dobór naczyń do wielkości palnika. Powierzchnia podstawy garnka czy też patelni nie powinna być mniejsza niż wielkość płomienia. Zbyt duży płomień to nie tylko problem z opalaniem boków naczynia do gotowania, których ciężko się pozbyć, ale również niepotrzebne rozpraszanie ciepła w powietrzu. Płomień zamiast ogrzewać garnek i znajdujące się w nim potrawy, rozprasza się na boki ogrzewając powietrze wokół palnika. Pamiętajmy aby średnica naczynia była adekwatna do wielkości palnika.

Kolejną równie prostą zasadą jest przykrywanie garnków podczas gotowania. Nie użycie pokrywki powoduję, nawet 30% stratę ciepła powoduje to, że gotowanie znacznie się wydłuża. Ciepłe powietrze jest lżejsze co sprawia, iż ucieka ono do góry. Jeśli nie ma takiej potrzeby nie powinniśmy odkrywać pokrywki bądź otwierać drzwiczek piekarnika, gdyż wydłuża to proces przygotowania potrawy, zwiększając tym samym zużycie gazu i energii.

Tak proste zasady, których przestrzeganie nie powinno nikomu sprawić problemu, mogą się przyczynić do szybszego przygotowania potrwa, a co się z tym wiąże mniejszym zużyciem energii.