Czyszczenie i konserwacja kuchenki gazowej

Żywotność kuchenki gazowej nie zależy wyłącznie od producenta i wysokości kwoty za jaką ją kupiliśmy. Nawet najlepszy produkt używany niezgodnie z przeznaczeniem i nieodpowiednio konserwowany może odmówić posłuszeństwa dużo wcześniej niż byśmy się tego spodziewali. Jeśli chcemy aby nasza kuchenka służyła nam wiele lat i nawet po długim czasie ciągle wyglądała jak nowa, musimy pamiętać o jej odpowiedniej konserwacji.

Zanim zaczniemy czyszczenie naszej kuchenki sprawdźmy czy aby na pewno wszystkie palniki jak i piekarnik są wyłączone. Pamiętajmy również aby odczekać, aż do momentu w którym kuchenka wystygnie jeśli była ona wcześniej używana.

Czyszczenie kuchenki rozpoczynajmy od zdjęcia i umycia w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń palników znajdujących się na płycie. Elementy palników przed ich ponownym zamontowaniem i użyciem należy dokładnie wysuszyć, tak aby nie znajdowała się na nich nawet odrobina wody, która mogłaby zakłócić prawidłowy przepływ gazu. W tym celu możemy odczekać aż całkowicie wyschną, bądź wytrzeć je miękką szmatką.

W momencie gdy palniki są już umyte i oczekują na wyschnięcie my możemy zająć się czyszczeniem górnej płyty kuchenki na której montowane są palniki. W momencie gdy palniki są zdemontowane, mamy łatwiejszy dostęp do całej górnej powierzchni kuchenki. Do czyszczenia powierzchni kuchenki powinniśmy używać delikatnych środków czyszczących nie powodujących ścierania. Dlatego też wszelkie proszki, bądź pasty ścierne są wykluczone, gdyż mogą trwale uszkodzić emaliowaną powierzchnię. Podobne zasady tyczą się mycia wewnętrznych ścian piekarnika.